Komu bude patriť národná doména Slovenska? | Platon.SK Blog

29

mar

Komu bude patriť národná doména Slovenska?

Národná doména .SK patrí Slovenskej republike a používa ju slovenský internet. Stránky ako zoznam.sk, azet.sk, sme.sk alebo aj slovensko.sk patria to tzv. TLD zóny .SK. Celú zónu, čiže register všetkých domén .SK, spravuje súkromná spoločnosť SK-NIC, a.s. Zdá sa vám absurdné alebo nemožné, že by Slovensko mohlo o kontrolu nad svojou národnou doménou prísť? Absurdné to rozhodne je, ale nemožné nie, čítajte ďalej.

Niekoľko týždňov dozadu sme sa dozvedeli správu, že firma SK-NIC alebo jej časť sa bude predávať. Táto správa nás nepríjemne prekvapila. Bola to pomyselná posledná kvapka do veľkého pohára problémov, s ktorými sa zóna .SK potýka. Preto náš konateľ napísal list do ICANN, kde zhrnul tie najzávažnejsie problémy. List ako aj odpoveď zverejňujeme v plnom znení.

 

Platon-ICANN-letter.2017-02

 

V liste sme poukazovali na dlhotrvajúce problémy, o ktorých si myslíme, že už nepatria do digitálnej doby modernej spoločnosti. Zároveň by sme radi videli v daných bodoch zmenu, ktorá by priniesla viac použiteľnosti pre systém registrácie a správy .SK domén.

Problémy, ktoré považujeme za nevyhnutné odstrániť sa spomínajú aj v liste pre ICANN:

  • Chcete zmeniť vlastníka/registrátora domény? Pripravte sa na vybavenie podpisu na vytlačenom papieri u notára a jeho zaslaní slovenskou poštou na adresu SK-NIC.
  • Neexitsujúce API/DNSSEC. Ak chcete niečo meniť na doménach, použite web, alebo e-mail. Prípadne opäť vytlačte papier a zašlite poštou.
  • Web SK-NIC.SK je dostupný len v slovenčine, tj. neotvorenosť pre zahraničné subjekty.
  • Vlastníci domén môžu byť len subjekty zo Slovenska. Z toho dôvodu je veľká časť globálne dostupných domén zaregistrovaná ako proxy kde reálny vlastník nie je Slovenský subjekt. Tak vznikajú problémy ako napríklad Neoprávnená pokuta 20.000 EUR.
  • Systém, ktorý by mal aspoň čiastočne vylepšiť vyššie uvedené problémy mal vyjsť 1. Januára 2017. Avšak bol odložený a posunuté jeho spustenie na 31. Mája 2017.

Bohužiaľ, namiesto plného sústredenia sa na spustenie nového systému a riešenia týchto závažných problémov, sa spustil predaj spoločnosti, ktorá má národnú doménu spravovať. Časovanie je absolútne tragické. V čase zložitej transformácie a prechodu na nový systém by zamestnanci a dodávatelia SK-NIC nemali byť stresovaní ešte aj zmenou vlastníckej štruktúry, ktorá sa navyše robí neverejne a v utajení.

Rovnako tak považujeme za absolútne neprijateľné aby správa národnej domény alebo len jej časť bola v rukách zahraničného subjektu. Tu nejde o predaj maloobchodného reťazca alebo komerčnej poisťovne. Ide o vlastníctvo a správu slovenskej národnej domény!

Nižšie si môžete prečítať odpoveď od ICANN:

 

Platon-ICANN-answer.2017-03

 

Odpoveď od ICANN, ktorú sme dostali bola v tom zmysle, že tieto zmeny sú v kompetencii lokálnych úradov a oni na toto nemajú dosah. Avšak my si to nemyslíme, nakoľko sa jedná o predaj správy národnej domény.

Preverovali sme preto ďalej kde nás ICANN odkázal a zistili sme, že predsa len by tu bola možnosť riešiť tieto veci s IANA, čo je správca delegovania ccTLD (country-code Top Level Domain) domén. Našli sme akýsi postup a pravidlá pri prideľovaní/delegovaní domén. Môžete si ich prečítať na tomto odkaze. Daný web je náhľad do postupu pri delegovaní týchto najhlavnejších domén ako napríklad SK doména a aké subjekty sú oslovované, v akom záujme a aké musia mať technické zručnosti a zabezpečenie aby vedeli správu pre takúto doménu prebrať.

Myslíme si, že niektoré požiadavky už prestávajú, či priam prestali zodpovedať realite, alebo jej ani nikdy nezodpovedali. A to konkrétne:

  • Preukázanie technickej a administratívnej spôsobilosti – v tomto bode je zahrnuté, že daný subjekt bude zabezpečovať správny chod domén, DNS a ich bezpečnosť. V našom prípade ak hovoríme o bezpečnosti, niečo ako DNSSEC a jeho technické zriadenie neexistuje. Rovnako aj využívanie papierov pri správe domény považujeme za netechnické a nebezpečné.
  • Preukázanie, že žiadosť zodpovedá záujmu miestnej internetovej komunity – tu sa spomína podrobnejšie, že subjekt má zohľadňovať podnety od lokálnej internetovej komunity (ľudí využívajúcich SK doménu v našom prípade). Žiaľ v tomto prípade vidíme veľa podnetov na zmeny, ale málo, skoro žiadne reálne kroky k zmene.
  • Preukázanie vládneho preskúmania a zváženia – v tomto prípade vláda musí schváliť danú žiadosť. Toto ale spojím aj s vyššie uvedeným bodom, nakoľko aj vláda je zainteresovaná do správy a predaja domén. Komu idú peniaze z predaja týchto domén? SK doména existuje od založenia našej vlády. Vtedy sme ešte horko-ťažko mali aké také znalosti ako tieto veci spravovať. Avšak dnes veríme, že existuje viacero expertov a ľudí, ktorí by mali ochotu SK doménu spravovať. Na čo myslíme? Myslíme na neziskové organizácie a školstvo. Prečo radšej nepodporíme školstvo takýmto spôsobom, alebo aspoň štát? Samotná spoločnosť SK-NIC je súkromná a okrem daní štát z jej prevádzky nemá žiadny zisk. Ak sa SK-NIC, alebo jej časť predá, komu pôjdu tieto peniaze do vrecka? V záujme lokálnej internetovej komunity ale aj v samotnom štátnom záujme by bolo lepšie, aby peniaze ostali na Slovensku.

Myslíte si, že je takýto predaj národnej domény v poriadku? Čo sa stane ak daná spoločnosť zanikne? Prestane .SK doména existovať? Alebo „len“ štát nebude mať na ňu dosah?

Kauza “Hazard”
Kauza Hazard

Pozrite si reportáž TV Markíza o našom prípade neoprávnenej pokuty 20,000 EUR


Rekordér medzi servermi bežal 2487 dní
1.2 2019

Posledný januárový deň roku 2019 nám priniesol malé melancholické výročie. V USA sme vypli server, ktorý mal uptime 2487 dní. To znamená, že bežal bez prestávky, bez výpadku a bez reštartu takmer 7 rokov -- presnejšie 6 rokov, 9 mesiacov a 23 dní. Za ten čas prežil niekoľko DDoS útokov, ale aj zopár výpadkov elektriky, od ktorých ho zachránilo najmä to, že mal dva zdroje napájané z dvoch nezávislých vetiev. Se

čítať ďalej