Cloud môže byť aj vyhadzovaním peňazí | Platon.SK Blog

6

okt

Cloud môže byť aj vyhadzovaním peňazí

Eric Frenkiel dal zbohom konvenciám a konformite. Boli jednoducho príliš nákladné.

Technologické startupy v Silicon Valley často rozbiehajú podnikanie s pomocou služieb cloud computingu, ktoré poskytujú okamžitý prístup k výpočtovému výkonu cez internet. Frenkielov startup, organizácia MemSQL zo San Francisca, tiež nebola výnimkou. Prenajala si výpočtový výkon od samotného starého otca cloud computingu – spoločnosti Amazon.com.

Avšak v máji, dva roky po založení MemSQL, Frenkiel a jeho spoločnosť opustili cloud computing spoločnosti Amazon a presunuli väčšinu operácií na staré dobré servery spravované vo vlastnej réžii. Ukázalo sa, že pre firmu budú fyzické stroje lacnejšie, dokonca oveľa lacnejšie, ako virtuálne stroje poskytované Amazonom. „Nie som veľkým zástancom verejného cloudu,“ vraví Frenkiel. „Z dlhodobého hľadiska sa to neoplatí.“

Frenkielov príklad ukazuje, že cloud computing je síce vhodným riešením napríklad pri rozbiehaní startupu alebo prevádzke skromnej webstránky, v iných prípadoch však stráca opodstatnenie. Keď sa herný gigant Zynga v roku 2012 významne rozrástol, spoločnosť informovala o presune jadra jej prevádzky z Amazon cloudu do jej vlastného dátového centra. Postupne doň premiestňuje aj ďalšie operácie.

Podobne ako MemSQL, aj Uber, startup zameraný na zdieľanie jázd, nedávno presunul väčšiu časť technológií z Amazon cloudu, o čom informovala spoločnosť Peak Hosting, ktorá v súčasnosti hosťuje ich fyzické servery. Aj mnoho ďalších firiem, ako napr. organizácia venujúca sa analýzam Mixpanel alebo internetový predajca odevov Tradesy, oznámili podobné kroky.

„Neviem, koľko sa o tom píše,“ vraví Kit Colbert, inžinier v spoločnosti VMware, ktorej softvér sa využíva v cloudových službách, ako aj v súkromných dátových centrách. „Z pohľadu IT oddelení, cena za využívanie verejných cloudov postupom času narastá, najmä ak dosiahnete určitý rozsah.“

Pred štyrmi rokmi sa Frenkiel a jeho spoločnosť MemSQL napojili na Amazon Web Services (AWS), kvôli výpočtovému výkonu, ktorý potrebovali na vybudovanie a odskúšanie svojho softvérového produktu, akejsi novodobej databázy. Prenajať si virtuálne servery od Amazonu bolo výhodnejšie, ako nakúpiť fyzické prístroje. Aj ceny za prenájom boli rozumné a navyše mali k dispozícii desaťtisícový kredit v Amazone od svojho investora, spoločnosti Y Combinator. „Pre malú a práve sa rozbiehajúcu firmu je toto samozrejme dobrá cesta,“ vraví Frenkiel.

Avšak neskôr, začiatkom roku 2013, začal účet od Amazonu narastať.

memsql-no-shoes-660x440

Anders Papitto, inžinier v startupe MemSQL. Pôvodne používal servery Amazonu na budovanie a testovanie softvéru v cloude. V súčasnosti, podobne ako všetci inžinieri v MemSQL, využíva firemné počítačové servery.

Databázový produkt MemSQL je prevádzkovaný na desiatkach až stovkách serverov. Preto, keď spoločnosť začala testovať softvér na stále väčšom počte virtuálnych mašín v Amazone, Frenkiel a jeho firma pochopili, že cloud pre nich viac nie je rozumným riešením, najmä nie pri tomto konkrétnom projekte.

V apríli roku 2013 zaplatila MemSQL viac ako 27,000 dolárov za využívanie virtuálnych serverov Amazonu. Za rok by to bolo 324,000 dolárov. Náklady za fyzické servery, ktoré spoločnosť potrebovala na svoj projekt predstavovali iba 120,000 dolárov. Tieto servery im poslúžia aspoň tri roky. Spoločnosť bude postupne pridávať ďalšie servery, potrebné kvôli stúpajúcim testovacím nárokom, avšak náklady vynaložené na ne nedosiahnu, ani zďaleka, výšku poplatkov, ktoré platili predtým Amazonu.

Frenkiel odhaduje, že keby spoločnosť naďalej využívala služby Amazonu, zaplatili by za ne približne 900,000 dolárov v najbližších troch rokoch. Pri fyzických serveroch dosiahnu náklady okolo 200,000 dolárov. „Náš hardvér si na seba zarobí asi za štyri mesiace,“ podotýka.

Výhodou cloudu, ktorý poskytuje Amazon, je možnosť okamžite si zvýšiť alebo znížiť množstvo využívaných prostriedkov, vďaka čomu klienti platia iba za to, čo v skutočnosti využívajú. To je obrovská výhoda pri budovaní novej spoločnosti alebo prevádzke webstránky, kde sa návštevnosť výrazne mení. Avšak MemSQL je v súčasnosti relatívne rovnomerne vyťažený a používa stále rovnaké množstvo virtuálnych serverov.

„Verejný cloud je skvelý, ak využívate jeho elasticitu,“ zdôrazňuje Frenkiel. „Ak ju nepotrebujete, lebo máte stabilné zaťaženie, je omnoho lepšie mať vlastné servery.“

John Hall, technický riaditeľ a spoluzakladateľ firmy Tradesy, sídliacej v Santa Monice v Kalifornii, nedávno dospel k rovnakému záveru. „Máme iba sedem serverov s obrovským výpočtovým výkonom za danú cenu,“ hovorí Hall. „V porovnaní s tým, čo by sme mali na cloude, je to sedemdesiat až stokrát lacnejšie.“

Sanfranciský Mixpanel začínal na Rackspace, ktorý je hlavným konkurentom Amazonu v cloudových službách. Prevádzka rástla a na cloude im začalo byť tesno. Spoločnosti prekážalo, že museli zdieľať zdroje s ďalšími firmami na Rackspace cloude, čo spôsobovalo výrazné spomalenia. „Nedarilo sa nám dosiahnuť konzistentný výkon na serveroch, pretože na nich boli iní ľudia,“ vysvetľuje Suhail Doshi, zakladateľ Mixpanelu.

Takáto výhrada nie je ojedinelá. John Engates, technický riaditeľ Rackspacu, súhlasí, že na určité úlohy je najvhodnejší vlastný hardvér, ktorý Rackspace tiež prenajíma. „Web servery patria na verejný cloud,“ hovorí. „Ale napríklad databázy, ktoré vyžadujú veľký výkon, v zmysle vstupov a výstupov, čítania a zapisovania do pamäte, naozaj patria na fyzické servery s vlastným nastavením.“

Amazon sa k tejto téme odmietol vyjadriť, ale jeho cloudové služby prosperujú. Netvrdíme, že každá rastúca firma sa časom presunie na fyzické servery. Poskytované cloudové služby majú nesporné výhody, ktoré však často vyvážia ich problémy. Jednou z hlavných výhod je elastickosť cloudu. Cloudové služby môžu taktiež poslúžiť ako záloha pri výpadku produkčných dátových centier.

Geolokačná spoločnosť Geoloqi prestala využívať cloudové služby Amazonu v roku 2011, avšak po roku sa opäť vrátila. „Potrebovali sme sa rozširovať rýchlejšie, ako by to umožnili fyzické servery,“ vysvetľuje zakladateľ spoločnosti Aaron Parecki, a dodáva, že nová materská firma Geoloqi prevádzkuje všetko na cloude spoločnosti Amazon.

Na niektoré úlohy Frenkiel a MemSQL stále využívajú Amazon. Ich mesačný účet však klesol na približne 6,000 dolárov, podobne ako u iných firiem, ktoré sa rozhodli pre vlastné servery. V niektorých prípadoch sa cloud vyplatí, v iných nie.

 


Zdroj: Metz, C. Why Some Startups Say the Cloud Is a Waste of Money [online]

Kauza “Hazard”
Kauza Hazard

Pozrite si reportáž TV Markíza o našom prípade neoprávnenej pokuty 20,000 EUR


Rekordér medzi servermi bežal 2487 dní
1.2 2019

Posledný januárový deň roku 2019 nám priniesol malé melancholické výročie. V USA sme vypli server, ktorý mal uptime 2487 dní. To znamená, že bežal bez prestávky, bez výpadku a bez reštartu takmer 7 rokov -- presnejšie 6 rokov, 9 mesiacov a 23 dní. Za ten čas prežil niekoľko DDoS útokov, ale aj zopár výpadkov elektriky, od ktorých ho zachránilo najmä to, že mal dva zdroje napájané z dvoch nezávislých vetiev. Se

čítať ďalej