Novinky týkajúce sa .EU domén | Platon.SK Blog

30

nov

Novinky týkajúce sa .EU domén

V tejto časti seriálu venovanému doménam a ich registrácii si priblížime novinky týkajúce sa domén s koncovkou EU. Možno ste sa už dočítali, možno nie, ale centrálny register .EU domén EURID zaviedol od 21. novembra 2012 nové pravidlá zmeny registrátora a držiteľa domén s koncovkou EU.

Zmena registrátora (Transfer) .EU domény

Zmena registrátora bola doteraz autorizovaná zaslaním potvrdzujúceho e-mailu na adresu držiteľa domény, ktorý tento tranfer domény potvrdil kliknutím na link v tele e-mailu. Od 21. novembra 2012 sa transfer vykonáva na základe autorizačného kódu (v tvare XXXX-AAAA-BBBB-CCCC), ktorý vygeneruje pôvodný registrátor domény  a následne ho zašle na kontaktný e-mail držiteľa domény.  Platnosť autorizačného kódu je 40 dní.

Držiteľ domény odovzdá tento autorizačný kód novému registrátorovi, ktorý na základe neho vykoná zmenu. Transfer prebehne okamžite. Zmena registrátora je aj naďalej spojená s predĺžením domény o jeden rok a je za ňu účtovaný poplatok  za predĺženie domény, v súlade s cenníkom príslušného registrátora domény.

Po novom už nie je možná zmena registrátora pre domény, ktoré sú v karanténe. Podľa nových pravidiel bude ale poplatok za obnovenie domény z karantény rovnaký ako za predĺženie domény.

Zmena držiteľa EU domény

Podľa nových pravidiel zmena držiteľa domény už nie je spojená s predĺžením domény na nové registračné obdobie a o zmenu stačí požiadať príslušného registrátora domény. Registrátor domény po verifikovaní oprávnenosti požiadavky dokáže urobiť zmenu okamžite. Táto zmena je odteraz bezplatná.

Samozrejme stále platí, že zmena držiteľa domény môže byť vykonávaná aj v rámci zmeny registrátora domény (tak ako to bolo doteraz).

Kauza “Hazard”
Kauza Hazard

Pozrite si reportáž TV Markíza o našom prípade neoprávnenej pokuty 20,000 EUR


Rekordér medzi servermi bežal 2487 dní
1.2 2019

Posledný januárový deň roku 2019 nám priniesol malé melancholické výročie. V USA sme vypli server, ktorý mal uptime 2487 dní. To znamená, že bežal bez prestávky, bez výpadku a bez reštartu takmer 7 rokov -- presnejšie 6 rokov, 9 mesiacov a 23 dní. Za ten čas prežil niekoľko DDoS útokov, ale aj zopár výpadkov elektriky, od ktorých ho zachránilo najmä to, že mal dva zdroje napájané z dvoch nezávislých vetiev. Se

čítať ďalej